sobota, 05. marec 2016

NARAVNO ZDRAVLJENJE GLIVIČNE OKUŽBE KOŽE

TINEA VERSICOLOR - DOMAČA POMOČ IN NARAVNA ZDRAVILA

Zapis je namenjen vsem, ki ste se srečali in se srečujete z glivično okužbo kože, vendar niste našli potrebnih informacij o naravnem zdravljenju. Konkretno gre za zdravljenje glivične okužbe kože, stanje imenovano Pityriasis versicolor ali tinea versicolor.

Nekateri jo imenujejo tudi kožna plesen, vendar gre za napačno poimenovanje, saj bolezen povzroča kvasovka (glivica) in ne plesen. Izpostavljam predvsem pomen pravilne prehrane pri zdravljenju, kar je pogosto spregledan vidik v šolski medicini.

Najprej nekaj splošnih dejstev:
- Pityriasis versicolor ali tinea versicolor je površinska glivična okužba kože, ki jo povzroča glivica iz skupine kvasovk Malassesia
-  ta kvasovka je v majhnem številu običajna prebivalka zdrave človeške kože. Če pa se pretirano razmnoži, pride do vidnih znakov okužbe kože.  Kot učijo mnoge veje komplementarne medicine je ob bolezni v telesu znova potrebno vzpostaviti ravnovesje.
- razmnožuje se na mastni koži, pa tudi v toplih in vlažnih razmerah, kadar je potenje izrazitejše. Zato je tudi poleti razmah bolezni pogostejši.
- razraste se tudi, kadar oslabi imunski siste. Okrepite imunski sistem z vitaminom C.
-  pozimi so lise svetlo rjave barve, poleti, ko je koža zagorela, pa bele, svetlejše od neprizadete kože
- lise se najpogosteje pojavijo na hrbtu, ramenih, prsnem košu, na vratu in na nadlahteh
- bolezen je navadno kronična, kar pomeni, da se ponavlja.
- bolezen ni nalezljiva, je pa zelo nadležna in neprijetna

Še nekaj fotografij za prepoznavo izpiščaja:
BELE LISE

Rezultat iskanja slik za tinea versicolor          


IN ŠE "RDEČE" LISE

 


Če želite zmagati, v boju s kvasovko je pomembno zavedanje, da največ lahko naredite sami. Pri NARAVNEM ZDRAVLJENJU gre za DVA VIDIKA:
1.) SPREMEMBA PREHRANE
2.) NARAVNE SESTAVINE, KI ZDRAVIJO TINEO VERSICOLOR

1. PREHRANA 

KATERI HRANI SE IZOGIBAJTE? 

- SLADKOR - črtajte sladkor iz svojega jedilnika, dokler izpuščaji ne izginejo. Tudi kasneje kontrolirajte vnos sladkorja, saj za kvasovke predstavlja vir hrane!

- KRUH IN PECIVO - izogibajte se vsem kvašenim izdelkom in beli moki. Kvas pospešuje rast kvasovk

- OREŠČKI IN SADJE - za nekaj časa se odpovejte sadju in oreščkom. Tudi fruktoza (sadni sladkor) pospešuje rast kvasovk

- ALKOHOL - alkohol pospešuje rast kvasovk in bistveno poslabša stanje, zato se do izboljšanja izogibajte alkoholu, predvsem pa pivu, ki nastane s fermentacijo s pomočjo kvasovk

- KAVA - raje jo nadomestite s črnim ali zelenim čajem

nekateri priporočajo tudi izogibanje KISU in MLEČNIM IZDELKOM

KATERA HRANA VAM POMAGA PRI ZDRAVLJENJU? 

 - POLOZRNATI IZDELKI kot so polnozrnati riž, testenine, kuskus

 

- NEVZHAJAN KRUH kot je pirin

- ZELENJAVA - jejte veliko zelenjave, predvsem zelene barve

- OLIVNO IN KOKOSOVO OLJE

- JAJCA

- PERUTNINA, GOVEDINA, MORSKA HRANA

- JOGURT - nekateri uvršajo jogurt na seznam prepovedane hrane, vendar mnogi izpostavljanje njegove ugodne učinke na vzpostavitev zdrave črevesne flore. 

Vodila prehrane pri zdravljenju TINEA VERSICOLOR so sicer podobna kot pri zdravljenju kandide (tudi kvasovka).  

2. NARAVNA ZDRAVILA ZA ZDRAVLJENJE TINEAE VERSICOLOR

 - SODA BIKARBONA je čudežno zdravilo za zdravljenje tega kožnega obolenja in hkrati cenovno zelo ugodno. Sodo bikarbono lahko uporabljate tako, da napravite pasto (zmešajte jo z malo vode). Pasto uporabite kot piling in z njo (nežno) podrgnite po izpuščajih. Pustite jo delovati 10-15 minut in izperite.

Lahko pa si tudi pripravite kopel in v tem primeru v vodo dodate 1/2-1skodelico sode bikarbone. (Kopeli brez sode bikarbone se sicer izogibajte, ker je vlažno in toplo okolje idealno za rast kvasovk).

- JABOLČNI KIS še ena domača učinkovina, ki vam bo pomagala odpraviti nadležne lise. Dodajte kis v kopel ali pa v mešanico kisa in vode 1:1 namočite vato, ki jo za 15 minut položite na mesto izpuščajev. Ker kis izsuši kožo jo po tretmaju negujte z oljem, ki ima protiglivične učinke, kot so mandljevio, olivno ali kokosovo olje. 

Prosim bodite še posebej pozorni, če imate izpuščaje na obrazu in se pred nansom kisa na obraz posvetuje z dermatologom ali uporabite redkejšo mešanico.

- OLJE TEA TREE oz. ETERIČNO OLJE ČAJEVCA ima močne protiglivične lastnosti. Olje je zelo močno, zato ga na koži uporabite razredčenega z olivnim ali kokosovim oljem. Zmešajte 5-7 kapljic olja čajevca z žlico kokosovega/mandljevega olja in nanesite z vato na kožo. Pustite, da se posuši in izperite.

- ALOE VERA nanesite gel 2-3 krat na dan.

 

- JOGURT nanesite na kožo navaden jogurt in ga pustite delovati 20 minut. Potem izperite. Probiotične bakterije v jogurtu ugodno delujejo na zaustavitev rasti glivic. če čutite, da vam odgovarja, jejte tudi jogurt, tako da glivice uničujete tudi od znotraj.

Poskušajte ugotoviti, katera metoda vam najbolj odgovarja. Metode lahko tudi kombinirate, predvsem pa za uspešen spopad s tinaa versicolor upoštevajte tudi napotke za pravilno prehrano. 

Še nekaj drugih napotkov:

- nosite ohlapna oblačila in preprečite pretirano potenje

- oblačila, posteljnino in brisače, ki ste jo nosili v času infekcije operite na najvišji T ali zavrzite (glivice namreč lahko preživijo tudi na tkanini)

- poleti kožo posončite

Ni komentarjev:

Objavite komentar